Anna och Torkel Idéhn Lidköping Hälsocenter

Vi erbjuder en rad olika behandlingar

Våra behandlingar kan balansera och stödja kroppens självläkning när du har besvär eller problem såsom:

 • Fibromyalgi, värk
 • Ryggont, nackbesvär
 • Huvudvärk, migrän, yrsel
 • Ledbesvär
 • Långvarig stress, utmattning
 • Astma
 • Återkommande infektioner
 • Allergi, överkänslighet
 • Eksem, dermatit
 • Magtarmbesvär
 • Sömnstörning
 • Sockerberoende, candida, toxinbelastning
 • PMS, övergångsbesvär

Hos Anna

Boka Här

Hos Torkel

Boka Här

Kontakta Oss för rådgivning Här.

Hårmineralanalys

Mineraler och vitaminer vet vi sedan länge att de är livsviktiga komponenter för kroppens uppbyggnad och funktion men samspelet mellan dem har visat sig ha stor betydelse för optimal hälsa.

I samarbete med laboratoriet Trace Element Inc, USA och NutriTech Analysservice kan vi erbjuda en 10 sidors analys på svenska som visar din personliga mineralstatus, avancerad analystolkning, dietråd och förslag till balansering med kosttillskott.

Alt. 1

Du väljer telefonredovisning (ca 1 timme) när det är långt till Lidköping. Analysen skickas i original till dig, du får en telefontid för genomgång av analyssvaret och kostnadsfri telefonvägledning under balanseringstiden.


Alt. 2

Du väljer besök på praktiken, du har nära till Lidköping. Analysen redovisas i sin helhet på plats (ca 1 timme). Kostnadsfri telefonvägledning under balanseringstiden.

Analysrapport Bak
Analysrapport Bak
Analysrapport Fram
Analysrapport Fram
Hormoner
Hormoner
Mineraler
Mineraler
Exempel nutritional elements
Exempel nutritional elements
Exempel toxic ratios
Exempel toxic ratios

Varför analysera kroppens mineralstatus?


Mineraler är grundämnen som kroppen behöver för att hålla sig frisk. Mineraler är involverade i alla ämnen i kroppen och behövs bland annat för produktion av enzymer och hormoner.
Lägre näringsvärde i jorden idag jämfört med tidigare generationer orsakar lägre näringsvärden i maten vi äter.
Fler och fler kemikalier och miljögifter i vår miljö förbrukar mer och mer av de vitaminer och mineraler som är vår näring.
Laster och droger, cigaretter, alkohol, kaffe och te rubbar mineralbalansen ytterligare.
Långvarigt intag av mediciner förbrukar näringsämnen i kroppen.
Dåliga och oregelbundna matvanor rubbar lätt mineralbalanser. Till exempel ökar konsumtion av raffinerade matvanor som innehåller många kalorier men sparsamt med näringsämnen, chips, godis, glass, pommes frites m.m.

Trots bra kost kan den felande länken vara att maten inte bryts ner, tas upp eller transporteras till cellerna av olika orsaker:

 • Äta under stress
 • Tuggar dåligt
 • Svaga magsafter och matsmältningsenzymer
 • För snabb eller för långsam ämnesomsättning
 • Dålig blod- och lymfcirkulation

Många sjukdomar och även stress kan förbruka vitaminer och mineraler och försämra näringsupptaget. Ärftliga faktorer och kan påverka mineralstatus.
Obalans i vitamin- och mineralsammansättningen kan störa kroppen. Till exempel höga halter koppar i dricksvattnet sänker zinkvärdet.
Överkonsumtion av vissa vitaminer och mineraler kan störa vitamin- och mineralbalansen.

Kryoterapi

Kylan kan påverka din kropp på olika sätt. Kryoterapi aktiverar kroppens naturliga läkningsförmåga och kan användas vid både akut och kronisk smärta, muskel och ledvärk, spasmer, inflammation, svullnad, artros och snabbar på återhämtning av skador och träning. En behandlingssession varierar från 2 till 5 minuter per område.

Ansiktskryo

Reducerar tecken på åldrande, ökar blodcirkulationen, ökar kollagenproduktionen, reducerar svullnader, kan användas för en mängd hudåkommor som eksem, psoriasis och acne. Behandlingen ger ett naturligt lyft och spänst och ger en fin lyster.

Optimalt är att behandlingen görs 2 gånger i veckan de 2-3 första veckorna och sedan1 gång i veckan. För att uppnå bästa resultat rekommenderas 5-10 behandlingar.

Kryoterapi Armbåge
Kryoterapi Armbåge
Kryoterapi Nacke
Kryoterapi Nacke
Kryoterapi Knä
Kryoterapi Knä

Kryoterapi eller frysbehandling har använts sedan 1970-talet och kommer ursprungligen från Japan där Dr. Yamauchi började behandla reumatoid artrit med kryobehandlingar. Nästan alla delar av kroppen kan behandlas med lokal kryoterapi t.ex. rygg, knän, anklar, armbågar, handleder, nacke och ansikte. När vi fryser drar blodkärlen ihop sig och blodgenomströmningen i huden minskar. Receptorer i huden känner av temperaturändringen och skickar signaler till hjärnan och hormoner, näringsämnen och enzymer frigörs. Efter behandlingen expanderar kapillärerna och det strömmar näringsrikt syresatt blod till vävnaden.

Kiropraktik

Förebyggande vård genom manipulationsbehandling av ryggen.


Varför har så många moderna människor som 80 % ont i ryggen? Det är en fråga som ännu inte är slutgiltigt besvarad. En fingervisning kan vara att doktor Wilhelm Ackermann kunde konstatera att närmare 60 % av barnen i åldrarna mellan 7 och 14 år hade en skillnad i benlängd. Barn har i regel inga större ryggbesvär, men när denna grupp barn når vuxen ålder och utsätter ryggen för monotona arbetsställningar eller plötslig felaktig överbelastning kommer smärtan. Felbalansen, förvärvad redan i barnaåren, ligger latent och påverkar ledernas normala rörelsespel och åstadkommer reflektoriska muskelspänningar med triggerpunkter. Muskelspänningar och smärta hör intimt samman. Låt oss undersöka och behandla dig innan spänningar har bildats och blivit latenta.

Undersök din rygg innan besvären blivit kroniska.


De allra flesta patienter med ryggbesvär har en godartad sjukdom som idag klassificeras som icke-specifika eller funktionella och där manuell terapi är effektiv behandling. Hos ryggspecialisten görs analys av patientens arbetsmiljö och arbetsställningar. Viktig är härvid hälsostatus och aktuell medicinering. Ryggens allmänna hållning och balans analyseras ofta med en inledande mätning av benlängden. Muskelspänningar identifieras och ryggradens rörlighet och smärtpunkterna undersöks.

Ryggradens fundament är korsben och bäcken


En snedställning av ryggradens bas medför förskjutningar i hela ryggen ända upp till huvudet. Terapidelen omfattar olika manuella tekniker för behandling av bäckenets balans och av ryggradens och extremiteternas ledförbindelser. Härvid bör även triggerpunkter inaktiveras. Viktigt är att patienten får ett individuellt program. Det kan vara någon enkel övning som patienten kan göra hemma. Ofta är det bra att börja rehabiliteringen med en personlig instruktör som ger individuell rådgivning och tränar med patienten. För att ryggen och den övriga "rörelseapparaten", ska må bra är det viktigt med regelbunden motion samt att man undviker viktökning som belastar kotor och leder.

Vi anpassar behandlingen efter dina behov


Förbehandlingar inför den manuella terapidelen är viktiga. Massage, akupressur och IR-bastu används som tilläggsbehandling mot muskelspänningarna.

Huvudvärk och spänningar i nacke och axlar behandlas först med massage och stretch innan manipulationsbehandling utförs.

Rätt hållning är grunden till hälsa


Ett normalt biologiskt förlopp i vår kropp förutsätter en riktig funktion hos alla organ och livsprocesser. Störningar hos de styrande ledningsförbindelserna, nerverna, på väg till eller från den styrande "centralen" kan påverka varje cell i kroppen negativt. Eftersom alla nerver löper genom ryggraden och kan störas eller skyddas av den, är rätt hållning grunden till hälsa.

Helhetssynen är viktig


För att jag som terapeut ska kunna nå varaktigt resultat måste jag kontrollera och behandla hela ryggraden nerifrån och uppåt. Det innebär att jag har en holistisk helhetssyn när jag behandlar. Manuell behandling av ryggbesvär ger i allmänhet goda resultat som kan variera mellan fullständig bot och betydlig lindring av symtomen, allt beroende på det enskilda fallet, patientens ålder och besvärens varaktighet.

Viktig Kiropraktisk Behandling

Utbildade mig tidigt i karriären via Ackermanns institutet i en "mjukare" Kiropraktisk manipulationsteknik..

Fick efter en tid också Dr Ackermanns förtroende att utbilda andra.. Dvs deras "Lärarstatus". Vilket bla innebar att jag en gång i tiden också hade elever som var Läkare med mig i Ackermanns " Helhetsbehandling"/ utbildningar.


Ackermanns Helhetsbehandling : En metod som främst inriktade sig på den mekanik och de konsekvenser som kan bli följden av ett "felställt" Korsben..Och hur detta senare kan ta sig uttryck i halsryggen/ Nacken,samt lämplig behandling.


Minns att en av läkarna sa ;Något sådant här får vi inte lära oss på vår läkarutbildning...

Deras främsta resurs var receptblocket "I nuet utgör min kiropraktiska behandling endast ett komplement i mitt "helhetskoncept" av massage akupressur kroppsspråk andningsteknik och kryoterapi.


Jag är har även en Master i NLP (neurolingvistisk programmering).


Slutligen ska jag tillägga att jag INTE är legitimerad.. Legitimation av alla de slag har aldrig legat I mitt intresse... Däremot kunskap.. och människors förtroende i 38 år.


Diverse påbyggnadskurser och förmånen att ha träffat enstående människor inom olika specialiteter har sen resulterat i 38 års erfarenhet som terapeut. Har inte haft kontakt med Ackermanns institutet på många år.. Om man googlar på min handledare Paul Ackermann som höll i de utbildningar jag själv gick på den tid det begav sig... Så kan kan man på nätet se att Dr Paul Ackermann sedermera utöver sina utbildningar i "mjukare kiropraktik" sedan 2021 nu även utsetts till Professor i Traumakirurgi på Karolinska Sjukhuset.


Är mycket tacksam för att en gång fått vara "Elev" till Dr / Professor Paul Ackermann...

Massage

Vad händer i kroppen när man får massage?


Massage har en stor inverkan på kroppen. Bland annat händer följande:

 • Massage löser upp muskelspänningar och ökar elasticiteten i muskulaturen
 • Blodcirkulationen ökar och detta gör att slaggprodukter (mjölksyra) lättare transporteras bort och muskelcellerna får tillgång till färskt blod som innehåller syre och näring.
 • Ger snabbare läkning efter skada. Massage förhindrar ärrvävnad och muskelsammanväxtningar efter skada eller inaktivitet. Detta på grund av den ökade blodcirkulationen i området.
 • Muskler som arbetar har en tendens att dra ihop sig. Den bearbetning av musklerna som massage ger, drar ut de elastiska strukturerna (bindväven) i muskeln till normal längd.
 • Massage ger ett välbehag i muskulaturen.
 • Massage har goda effekter på nervsystemet. Nervsystemet reglerar och styr alla kroppens system och organ. Nervceller leder impulser till hjärnan från sinnesorganen t ex från hud och muskler
 • Massage kring en led stimulerar produktionen av synovialvätska, vilken verkar som smörjmedel för leden. Detta ökar ledens rörelseförmåga. Avspänd och balanserad muskulatur ger rätt belastning på leder och skelett, vilket förebygger skador.
 • Andningen förbättras när muskelspänningar frigörs
 • Genom att stimulera huden påverkas immunförsvaret.
 • Lymfcirkulationen förbättras. Lymfsystemet fungerar som ett renings- och dräningeringssystem för kroppen.

  Vi rekommenderar: Infraröd Bastu

  Varför Infraröd bastu

  I en traditionell bastu värms kroppen upp av den varma omgivande luften, temperaturen är ofta 80 - 120 grader. Detta i sin tur gör att många har svårt att vistas i en bastu, som t.ex. äldre personer, personer med hjärtproblem mm.

  Energiåtgången för att värma en traditionell bastu är betydligt högre än att värma en infraröd bastu. Och av energiåtgången i traditionell bastu åtgår 80% att värma bastun och kroppen åtnjuter ca. 20%, medan i en Infrarödbastu gäller det omvända förhållandet.


  Infraröd bastu ( nedan kallad IR ).

  Först, vad är infraröd värme? Infraröd värme är en långvågig värme, kan liknas med solens strålar, skall dock inte förväxlas med skadliga uv-strålar. Ir-värmen hettar upp alla föremål som den exponeras för, utan att använda luften för att transportera värmen. Ir- värme används idag både i medicinskt bruk och privat, främst då för sin helande effekt. Den ir-värme som används i ir-bastun är av en typ med låg energi, så kallade c-vågor.


  En Ir-bastu är vad man kan kalla en lågtemperatur bastu som ger samma värmekänsla som den vi får av att vistas ute i solen. Detta på grund av den uppvärmnings-teknik som används i en ir-bastu. Den värms upp med keramiska plattor eller karbon fiber. Värmen i en ir-bastu är mellan 40 - 60 grader, vilket i sin tur gör att personer som på grund av hälsoskäl eller annat inte trivs i alltför höga temperaturer, känner sig komfortabla i en ir-bastu. Ir-tekniken gör att värme tränger djupare in i huden ( upp till 4-5 cm ) medan traditionell bastu endast värmer huden och tränger in ca. 1-2 mm.


  Detta i sin tur ger positiva effekter såsom:

  • Förbränner ca 600 - 800 kalorier per 30 min.
  • Förbättrar blodcirkulationen.
  • Stärker hjärtverksamheten.
  • Lindrar smärtor i muskler och leder.
  • Reducerar celluliter.
  • Ökar immunförsvaret.
  • Ger fräschare hud.
  • Avslappnande.


  Försiktighetsåtgärder:

  I följande fall rekommenderas inte att använda infraröd bastu utan att rådgöra med läkare.

  • Mycket högt elakartat blodtryck.
  • Kraftiga hjärtproblem.
  • Knä och höftproteser eller liknande av metall.
  • Pacemaker.
  • Vid medicinering.